Σύμφωνα με τοπικές αρχές και Ουκρανούς δημοσιογράφους, ο ρωσικός στρατός έχει αποχωρήσει από την περιφέρεια του Κιέβου.

Προ ολίγου, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπούτσα, κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

«Η 31η Μαρτίου θα γραφτεί στην ιστορία της πόλης μας … ως η ημέρα απελευθέρωσής της από τις ρωσικές (δυνάμεις)» ανέφερε ο Ανατόλι Φεντόρουκ σε ένα βίντεο που φαίνεται ότι έχει γυριστεί έξω από το δημαρχείο της Μπούτσα.

Ο ρεπόρτερ της Kyiv Independent Ίλια Πονομαρένκο, έγραψε σε ένα tweet του: «Απλώς έφυγαν (σ.σ. οι ρωσικές δυνάμεις) χωρίς να πετύχουν τίποτα. Περιμέναμε από τους Ρώσους να εδραιωθούν για να εμποδίσουν την Ουκρανία να ενισχύσει το Ντονμπάς, αλλά φεύγουν μαζικά (…)».

Ο ίδιος κοινοποιεί φωτογραφία και από άλλη πόλη πλησίον του Κιέβου, της Μποροντιάνκα, η οποία φέρεται να εγκαταλείφθηκε από τους Ρώσους στρατιώτες, ενώ ισχυρίζεται, παράλληλα, πως ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να ανακαταλαμβάνει πόλεις και υποδομές που είχαν βρεθεί υπό ρωσική κατοχή.

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ολεξέι Σορόκιν επίσης ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν «μαζικά» από την περιφέρεια του Κιέβου. Συγκεκριμένα έγραψε:

«Οι Ρώσοι υποχωρούν μαζικά από την Περιφέρεια Κιέβου. Η Μπούτσα, το Χόστομελ και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά βρίσκονται τώρα υπό την ουκρανική σημαία. Καθοριστική ήττα για τη Ρωσία κοντά στο Κίεβο».

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι, επισήμως, η ουκρανική κυβέρνηση μιλά για πιθανή ανασύνταξη και όχι υποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση των ΗΠΑ, η οποία έγινε γνωστή χθες, Πέμπτη, από την πλευρά του Πενταγώνου.