Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (3/3) πως επιβάλλεται να πακέτο κυρώσεων σε Ρώσους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν τόνισε πως η Ρωσία «πυροβολεί αδιακρίτως» την Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πρόσθετες κυρώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα πως: «Σήμερα οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τους συμμάχους της, στοχεύει επιπλέον άτομα της Ρωσικής ελίτ και μέλη των οικογενειών τους που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν παρά την βίαιη εισβολή του στην Ουκρανία».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Παρασκευή (4/3) με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, «θα συζητήσουν την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας, η οποία είναι πολύ ισχυρή και πλαισιώνεται από την στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ».

Όπως αναφέρει το Reuters ο πρόεδρος της Φινλανδίας κάλεσε νωρίτερα τους συμπατριώτες του να παραμείνουν «ψύχραιμοι» σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το εάν η χώρα του θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», μια προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι