Έντονες επικρίσεις δέχεται η Ρωσία μετά την απόφαση που πήρε να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία. Οι αρχηγοί κρατών εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και στρέφονται κατά του ρώσου Προέδρου.

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εμανουέλ Μακρόν

Βρετανία: Συνεδριάζει το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων για να αποφασίσει πως θα απαντήσει στις φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί «η απάντηση» στις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει μίας συνεδρίασης του COBRA στις 07:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η απάντηση στις φρικτές επιθέσεις στην Ουκρανία σήμερα το πρωί», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μπόρις Τζόνσον

Μάριο Ντράγκι: Αδικαιολόγητη η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη» και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ’ αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα» δήλωσε.

Ο Μάριο Ντράγκι

Πυρά και από τη Νορβηγία

Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

«Η Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στη δυτική πόλη Λβιβ.

Καταδικάζει την εισβολή και η Ιαπωνία

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

«Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.

«Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι», έγραψε.

Η Δανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Ουκρανία, η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό της δικής της αντιπροσωπείας στη Λβιβ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επεσήμανε ότι έκλεισε την πρεσβεία της χώρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του σήμερα, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό που παρέμενε στην πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο στην πόλη Λβιβ, όπως δήλωσε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Όλο το διπλωματικό προσωπικό μεταφέρθηκε στη Λβιβ χθες το βράδυ», σημείωσε. «Η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί από εκεί» συμπλήρωσε.

H Κίνα καλεί για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία και απορρίπτει τον όρο «εισβολή»

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος.

Τα σχόλια έγιναν από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ισπανία καταδικάζει την επίθεση, η Πορτογαλία ζητεί τον άμεσο τερματισμό της

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Πέδρο Σάντσεθ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αναστασιάδης: Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ΕΧΡΟ 2020, στο Ντουμπάι, ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να πω ότι με πολλή απογοήτευση παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί παρά σαν χώρα να καταδικάσουμε ανάλογες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας.

Νίκος Αναστασιάδης

Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο διάλογος αντί των όπλων. Παρά ταύτα παρακολουθούμε με αγωνία και εκείνο που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δηλώσεις που υποδηλούν πρόθεση περαιτέρω επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων».

«Προσπαθώ να εξεύρω τρόπους, αν είναι δυνατόν, να παρευρεθώ, ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη την πρωινή, στην αποψινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.