Ακόμη και τα 160.000240.000 ημερησίως ενδέχεται να φθάσουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τον Μάρτιο στη Γερμανία, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel. Ορισμένοι εξ αυτών καταλήγουν στο ότι το επόμενο κύμα θα είναι «σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα», αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν διάφορα μοντέλα και έθεσαν τα αποτελέσματα υπ’όψιν της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η Καγκελαρία, προβλέπουν, επίσης, ακόμη και 8.000 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές λόγω της Covid-19. Αυτό ωστόσο, διευκρινίζεται, είναι το χειρότερο σενάριο.

Ακόμη όμως και εάν το κύμα της παραλλαγής Όμικρον αποδειχτεί τελικά «σχετικά ήπιο» –η καλύτερη, αλλά μάλλον απίθανη περίπτωση, επισημαίνεται– τα νοσοκομεία θα μπορέσουν μετά βίας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», Βιόλα Πρίζμαν, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τόσο τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν και στο μέλλον όσο και η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, γίνονται πιο προσεκτικοί όταν τα κρούσματα αυξάνονται. «Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε “ως έχει”», τόνισε η επιστήμονας.

Στιγμιότυπο από τη Γερμανία, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

«Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν»

Στο ίδιο πνεύμα, η ειδική στα μοντέλα υπολογισμού και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Μαθηματικών της Fraunhofer Ανίτα Σέμπελ αναμένει παρόμοια εξέλιξη και εκφράζει ανησυχία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν.

«Είναι ρεαλιστικό ότι θα έχουμε ακόμη πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε στο Δίκτυο RND και πρόσθεσε ότι θα πρέπει κατόπιν η κυβέρνηση «να πατήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

«Αυτό το κύμα θα είναι σφοδρότερο από οτιδήποτε είχαμε μέχρι τώρα, επειδή η “Όμικρον” εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από άλλες παραλλαγές», δήλωσε η κυρία Σέμπελ, διευκρίνισε όμως ότι η ακριβής κορύφωση του κύματος Όμικρον είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, αναμένει περισσότερους στη Γερμανία από όσους έχουν καταγραφεί έως τώρα στη Νότια Αφρική και εξηγεί ότι τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου όσες και με την παραλλαγή Delta.