Μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η ρωσική οικονομία βρισκόταν σε τέτοια αναταραχή ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δούλεψε ως ταξιτζής για να τα βγάλει πέρα. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης που επικεντρώνεται στη ζωή στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

«Ορισμένες φορές για να κερδίσω κάποια έξτρα χρήματα έπρεπε να δουλέψω ως ταξιτζής. Με δυσαρεστεί το ότι πρέπει να μιλάω γι’ αυτό, αλλά δυστυχώς έτσι είχαν τα πράγματα εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας στο ντοκιμαντέρ. Όταν ερωτήθηκε, δε, για το αν χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο Βόλγκα που πήρε από την Ανατολική Γερμανία, όπου υπηρέτησε ως στέλεχος της KGB, απάντησε: «Δεν είχα άλλο αυτοκίνητο».

Μετά από το πέρασμά του από την KGB, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστρεψε στη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) και το 1990 έγινε σύμβουλος του Ανατόλι Σόμπτσακ, τότε δημάρχου της πόλης. Ακολούθως άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία. Ο Πούτιν είχε αναφέρει προηγουμένως πως το 1996 ήταν έτοιμος να δουλέψει ως ταξιτζής για να τα βγάλει πέρα, όταν ο Σόμπτσακ δεν επανεξελέγη κι έχασε τη θέση του στο δήμο. Όταν του προσφέρθηκε η δουλειά στη Μόσχα και μάλιστα σε θέση διοίκησης, τόνισε πως δεν μπορούσε να πει όχι γιατί δεν υπήρχαν άλλες προσφορές.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σύγχρονη Ιστορία» εξιστορεί τα γεγονότα της «κατάρρευσης της οικονομίας, της ιδεολογίας και των ανθρώπινων όνειρων», που ακολούθησαν μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, λένε οι δημιουργοί του. Το 2005, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε την πτώση της ΕΣΣΔ «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα».

Πέραν του παρελθόντος του ως ταξιτζής, ο Πούτιν έδωσε και λεπτομέρειες για τη δράση της CIA στη Ρωσία στα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος μιας εποχής, λέγοντας πως η παρουσία της αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών ήταν έντονη είτε άμεσα, είτε έμμεσα.