Ένα αγόρι στις ΗΠΑ που γεννήθηκε στις 21 εβδομάδες και μια μέρα και ζύγιζε λιγότερο από ένα κιλό έχει πιστοποιηθεί ως το πιο πρόωρο μωρό στον κόσμο που έχει επιβιώσει. Ο Κέρτις Μινς γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα πέρυσι με βάρος μόλις 420 γραμμάρια.

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσε ότι ο μικρός, ο οποίος τώρα είναι στην ηλικία των 16 μηνών, κατέχει πλέον το νέο ρεκόρ. Μια πλήρης εγκυμοσύνη είναι συνήθως 40 εβδομάδες, καθιστώντας τον Κέρτις σχεδόν 19 εβδομάδες πρόωρο.

Η μητέρα του, Μισέλ Μπάτλερ, μπήκε στη διαδικασία τοκετού και πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 4 Ιουλίου 2020 καθώς τα πυροτεχνήματα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας γέμισαν τον νυχτερινό ουρανό.

Γέννησε τα δίδυμα, τον Κέρτις και την Κάσβα το μεσημέρι την επόμενη μέρα. Η Κάσβα πέθανε μια μέρα αργότερα.

Ο μικρός είχε λιγότερο από 1% να επιβιώσει

Ο Κέρτις παρέμεινε στην εντατική με πιθανότητες λιγότερες του 1% για να επιβιώσει. Βγήκε από τον αναπνευστήρα μετά από τρεις μήνες και πήρε εξιτήριο τον Απρίλιο μετά από 275 ημέρες στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί έπρεπε να τον βοηθήσουν να μάθει πώς να αναπνέει και να χρησιμοποιεί το στόμα του για να τρώει.

Η κυρία Μπάτλερ, από την επαρχία Eutaw της Αλαμπάμα, ανέφερε: «Το να μπορώ επιτέλους να πάρω τον Κέρτις στο σπίτι και να εκπλήξω τα μεγαλύτερα παιδιά μου με τον μικρότερο αδερφό τους είναι μια στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα».

Ο Κέρτις – ο οποίος έχει τρία μεγαλύτερα αδέρφια – χρειάζεται ακόμα συμπληρωματικό οξυγόνο και ένα σωλήνα σίτισης, αλλά οι γιατροί λένε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Ο Δρ. Μπράιαν Σιμς, νεογνολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος επέβλεψε τον τοκετό, είπε στα Ρεκόρ Γκίνες: «Το κάνω αυτό σχεδόν 20 χρόνια, αλλά δεν έχω δει ποτέ ένα μωρό τόσο μικρό να είναι τόσο δυνατό όσο ήταν ο Κέρτις».

Ο Κέρτις κέρδισε κατά 24 ώρες το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε ένα μωρό (ο Ρίτσαρντ Χάτσινσον) από το Ουισκόνσιν, το οποίο γεννήθηκε μόλις ένα μήνα νωρίτερα σε 21 εβδομάδες και δύο ημέρες.

Πριν από τον Ρίτσαρντ, το ρεκόρ δεν είχε καταρριφθεί για 34 χρόνια, αφού προηγουμένως το κατείχε ένα αγοράκι που γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά, σε ηλικία 21 εβδομάδων και πέντε ημερών.