Να αποστείλουν διεθνείς ειδικούς που θα παρακολουθούν το έργο των εισαγγελικών αρχών της χώρας, σχετικά με τις αλληλοκαταγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει την ΠΓΔΜ, ζήτησε η Γενική Εισαγγελία της χώρας από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η απόφασή της να καλέσει διεθνείς ειδικούς αποσκοπεί στην άρση κάθε αμφιβολίας σχετικά με την αντικειμενικότητα των ενεργειών της και συνάδει με την βούλησή της για πλήρη διαφάνεια, όσον αφορά την εξέταση των καταγγελιών της κυβέρνησης,αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, έχει αμφισβητήσει έντονα την αντικειμενικότητα των εισαγγελικών αρχών της χώρας, αναφέροντας ότι αυτές ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει ζητήσει την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Μάρκο Ζβίρλεφσκι.

Η αντιπολίτευση ζητά τη διεξαγωγή μίας αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες της ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας, μεταξύ αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από την μεριά του, κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα, ο κ.Ζάεβ χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ζόραν Ζάεβ, για εκβιασμό κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε εκ νέου, σήμερα, την βαθιά ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ. «Εμείς έχουμε ήδη εκφράσει την βαθιά ανησυχία μας από αυτά που αποκαλύπτονται στη χώρα σχετικά με την ανάμειξη στη λειτουργία της δικαιοσύνης , την ελευθερία του Τύπου και τώρα με τις εκλογικές παρατυπίες. Αναμένουμε πως οι θεσμοί στη χώρα θα ολοκληρώσουν το έργο τους και θα υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αξίες άμεσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.