Τρεις άνθρωποι αγνοούνται στον δήμο Νεντέλινο, στη νότια Βουλγαρία, η οποία επλήγη από σφοδρές χιονοπτώσεις, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν τις τελευταίες τρεις μέρες οι περιφέρειες Σμόλιαν και Κίρτζαλι στο νότιο τμήμα της χώρας και οι δήμοι Λούκι, Βέλιγκραντ και Σούρνιτσα. Σήμερα, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε άλλους τέσσερις δήμους: Μπατάκ, Μινεράλνι Μπάνι, Γιακορούντα και Γκαλάμποβο.

Από το χιόνι και την απελευθέρωση υδάτων από φράγματα, η στάθμη του ποταμού Σούζλικα στον δήμο Γκαλάμποβο έχει φθάσει σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο.

Στην πόλη Έλχοβο, η στάθμη του ποταμού Τούντζα ξεπέρασε το όριο συναγερμού και έφθασε τα 398 εκατοστά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιοχές κοντά στον ποταμό. Οι αρχές της πόλης είναι αντιμέτωπες με πλημμύρες για τρίτη φορά σε διάστημα τριών μηνών.

Από τις χιονοπτώσεις και τις χιονοθύελλες προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και έκλεισαν οδικοί άξονες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης σε περιοχές γύρω από την οροσειρά της Ροδόπης. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν σήμερα 850 χωριά.

Στο υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας με εντολή του υπουργείου Νικολάι Νέντσεφ συγκροτήθηκε κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Ιβελίνα Βασίλεβα δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για κρίσιμες καταστάσεις που επηρεάζουν τα φράγματα και άλλες εγκαταστάσεις.

Η κ. Βασίλεβα δήλωσε ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας, οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν και εξέφρασε την ελπίδα τα χιόνια να μην λιώσουν γρήγορα και να μην προκαλέσουν πλημμύρες.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, οι αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας ενημερώθηκαν από τη Σόφια, στις 6 Μαρτίου, ότι η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Τούντζα, Άρδα και Έβρο είναι σε άνοδο.

Η υπερχείλιση στο φράγμα Στούντεν Κλάντενετς κοντά στο Ιβαϊλοβγκραντ, στη νότια Βουλγαρία δεν αποτελεί κίνδυνο καθώς είναι περιορισμένη, μετέδωσε το ΒΤΑ.