Το Συμβούλιο Εφετών στο Βελιγράδι επικύρωσε χθες την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία ο Σρέτεν Γιότσιτς, αποκαλούμενος «Γιότσα Άμστερνταμ» απαλλάχθηκε από την κατηγορία της οργάνωσης της δολοφονίας του Κροάτη δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του περιοδικού «Νάτσιοναλ» Ίβο Πούκανιτς.

Επιπλέον, το συμβούλιο εφετών επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία ο Ζέλικο Μιλοβάνοβιτς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 40 χρόνων ως άμεσος δράστης της δολοφονίας και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή νέας δίκης για τον Μιλιένκο Κουσμάνοβιτς.

Όπως δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina η εκπρόσωπος του εφετείου, Μίριανα Πίλιτς, το συμβούλιο εφετών εκτίμησε ότι ο εισαγγελέας ότι «δεν παρουσίασε σαφή και αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι ο Σρέτεν Γιότσιτς, το 2008, οργάνωσε στην επικράτεια της Σερβίας εγκληματική ομάδα, μέλη της οποίας, έγιναν οι Ζέλικο Μιλοβάνοβιτς, Μιλιένκο Κουζμάνοβιτς, Ρόμπερτ και Λούκα Μάτανιτς, Αμίρ Μαφαλάνι, Μπόγιαν Γκούντουριτς και Σλόμπονταν Τζούροβιτς.

Ο Σρέτεν Γιότσιτς εκτίει ποινή κάθειρξης 15 χρόνων, επειδή καταδικάστηκε για υποκίνηση της δολοφονίας του Γκόραν Μαριάνοβιτς το 1995.

Από την έναρξη της δίκης το 2009, όταν συνελήφθη ο Γιότσιτς αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Ίβο Πούκανιτς και στη διάρκεια της δίκης υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι στημένες από οργανώσεις μαφίας της Αλβανίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου.

Ο Ίβο Πούκανιτς και ο συνεργάτης του Νίκο Φράνιτς σκοτώθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 2008 στο Ζάγκρεμπ από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

Η απόφαση του εφετείου του Βελιγραδίου προκάλεσε την αντίδραση του αρχισυντάκτη του περιοδικού «Νάτσιοναλ» Μπέρισλαβ Γέλινιτς, ο οποίος έκανε λόγο για συγκάλυψη.

Ο κ. Γέλινιτς εξέφρασε βαθιά δυσαρέσκεια για τη δικαστική απόφαση. Η απόφαση φαίνεται να σχεδιάστηκε ώστε «οι άνθρωποι που έδωσαν τις εντολές για τη δολοφονία να κοιμούνται ήσυχοι» δήλωσε ο κ. Γέλινιτς στο βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

»Είμαι δυσαρεστημένος με αυτή τη de facto αθώωση. Με τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία, το δικαστήριο του Βελιγραδίου υιοθέτησε διαφορετική απόφαση από αυτή που ελήφθη στο Ζάγκρεμπ» είπε ο κ. Γέλινιτς, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε τον Φεβρουάριο του 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ, βάσει της οποίας ο Γιότστις έδωσε σε ομάδα εκτελεστών 1,5 εκ. ευρώ για να προχωρήσουν στη δολοφονία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας καταδίκασε σε 150 χρόνια κάθειρξη μέλη της οργάνωσης και αργότερα μείωσε την ποινή κατά δύο χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Μάτανιτς καταδικάστηκε σε 33 χρόνια κάθειρξη και οι Λούκα Μάτανιτς και Αμίρ Μαφαλάνι σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού δήλωσε ότι το δικαστήριο του Βελιγραδίου ξεκάθαρα αγνόησε τον ρόλο των Γιότσιτς και Τζούροβιτς στον σχεδιασμό της δολοφονίας.

»Το δικαστήριο του Βελιγραδίου κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αυτή η ομάδα δολοφόνων ήταν στο Ζάγκρεμπ για 1,5 χρόνο, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη για την ανάμειξή τους στην οργάνωση της δολοφονίας» σημείωσε ο κ. Γέλινιτς.

Οι δίκες για τη δολοφονία του Κροάτη δημοσιογράφου διήρκεσαν αρκετά χρόνια στα δικαστήρια του Ζάγκρεμπ και του Βελιγραδίου.

Ο Πούκανιτς ήταν δημοσιογράφος που ερευνούσε επί 18 χρόνια τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ίδρυσε το περιοδικό «Νάτσιοναλ» το 1995 και ήταν αρχισυντάκτης του έως το 2000.