Ποινική δίωξη σε βάρος του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν, που σκότωσε κατά λάθος τη Χαλίνα Χάτσινς, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rust, εξετάζει η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της κινηματογραφίστριας.

«Εκείνος πυροδότησε το όπλο» είπε η εισαγγελέας της Σάντα Φε, Μαίρη Κάρμακ-Άλτγουις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι σε αυτό το στάδιο» και «κανείς δεν αποκλείεται» από μια πιθανή δίωξη, πρόσθεσε.

Η Κάρμακ-Άλτγουις και ο σερίφης της κομητείας Σάντα Φε Άνταμ Μεντόζα έδωσαν συνέντευξη Τύπου, έξι ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη για την υπόθεση αυτήν.

Ο σερίφης είπε ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή τους το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα, ένα ρεβόλβερ Long Colt και πιστεύουν ότι περιείχε μια αληθινή σφαίρα. Ο Μπάλντουιν, πρόσθεσε, ήταν συνεργάσιμος στην έρευνα.

Το δυστύχημα προκάλεσε σοκ στο Χόλιγουντ, όπου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκίνησε μια ευρεία συζήτηση για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως για το αν θα πρέπει να απαγορευτούν ορισμένοι τύποι όπλων. Εντείνεται ταυτόχρονα και η αντιπαράθεση για τις συνθήκες εργασίες στις παραγωγές χαμηλού κόστους.

Σε δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι ο Μπάλντουιν παρέλαβε ένα όπλο, που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν «νεκρό» –δηλαδή ασφαλές– από τον βοηθό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χολς. Εκείνος το είχε πάρει από το καρότσι που χρησιμοποιούσε η Χάνα Γκουτιέρες, η οποία είχε προσληφθεί για να επιβλέπει τα πυροβόλα όπλα και την ασφάλειά τους. Το όπλο περιείχε όμως μια πραγματική σφαίρα, η οποία χτύπησε στο στήθος την Χάτσινς και στον ώμο τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα, που στεκόταν πίσω της. Η Χάτσινς μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο του Πανεπιστήμιου του Νέου Μεξικού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο Σόουζα έλαβε τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο έπειτα από μερικές ώρες.