Μία μικρή γεύση από το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται τις τελευταίες μέρες στη Λα Πάλμα της Ισπανίας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, μοιράστηκε με τους ακόλουθους του ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η φωτογραφία που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter, τραβηγμένη εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τα Κανάρια Νησιά, αποτυπώνει το δράμα που ζουν οι κάτοικοι του νησιού, όπου σήμερα χρειάστηκε να εκκενωθούν ακόμη τρία χωριά.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα όπως φαίνεται από το διάστημα

Η πορεία της λάβας

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λάβα «κατάπιε» στο διάβα της δεκάδες σπίτια, καθώς η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχίζεται και σήμερα, Παρασκευή. Καπνοί και στάχτη εξακολουθούν να εκλύονται από τον κρατήρα του.

Η πορεία της λάβας αποτυπώνεται σε χθεσινό γράφημα της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επίσης αξιοποιεί δορυφόρους:

Η λήψη του Πεσκέ, πάλι, φέρει προχθεσινή (22/9) ημερομηνία. Ο Γάλλος αστροναυτής συνόδευσε την ανάρτησή του με το εξής σχόλιο:

«Η έκρηξη στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα. Αντιμέτωπη με τη μαυρίλα του Ατλαντικού Ωκεανού, η πορτοκαλί λάμψη είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή».