«Πιστεύω ότι δεν πρέπει, ούτε μπορεί να αγνοήσει κανείς την ιστορική σημασία αυτού του γεγονότος, τον αντίκτυπο που θα έχει για το μέλλον όλων μας η αρχή της αποκατάστασης των σχέσεων μας που βρισκόταν σε μακρά χειμερία νάρκη. Αυτό από μόνο του είναι ένα βαρυσήμαντο γεγονός, που ξεκίνησε από την απελευθέρωση των αντιτρομοκρατών αδελφών μας που είχαν φυλακιστεί άδικα στην αμερικανική επικράτεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο γιος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Καμίλο, σχολιάζοντας την κατεύθυνση της αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας.

Μιλώντας στο «Έθνος», ο γιος του συμβόλου της κουβανικής επανάστασης, αναφέρει ότι όλη του η ζωή έχει επηρεαστεί από τις ιστορίες που του έχει πει η μητέρα του Αλέιδα και κυρίως από τη ζωή και τα οράματα του Τσε.

Ο 52χρονος Καμίλο Γκεβάρα παραμένει ταγμένος στην ιστορία της κουβανικής επανάστασης και διοικεί το Κέντρο Μελετών «Τσε Γκεβάρα» στην Αβάνα. Πρόκειται για ένα κέντρο έρευνας που σκοπό έχει να εκδώσει και να διαδώσει όλο το έργο του Τσε.

«Θα μιλήσω σαν ένας οποιοσδήποτε Κουβανός. Στην οικογένειά μας δεν μας αρέσει κανείς να μιλάει ως εκπρόσωπος των υπολοίπων. Ωστόσο μπορώ να διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί Κουβανοί που σκέφτονται σαν εμένα ή κάπως παρόμοια», λέει ο ίδιος. «Κάτι που δεν έχει λάβει δημοσιότητα είναι ότι μια μικρή χώρα όπως η Κούβα, η οποία για δεκαετίες ήταν αντιμέτωπη με μια ιμπεριαλιστική, επιθετική και αδίστακτη δύναμη όπως οι ΗΠΑ, σε αυτή τη μονομαχία που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, κατάφερε χωρίς να “σπάσει” να κάνει την Αμερική να παραδεχτεί ότι η στρατηγική και η ανατρεπτική τακτική που ακολούθησε δεν πέτυχε. Και που τελικά το συνειδητοποίησε και θέλει να αλλάξει αυτή την κατάσταση, η οποία βλάπτει».

«Υπάρχει επίσης μία σιωπηρή αναγνώριση της θέσης της Κούβας στον κόσμο. Παρόλο που πρόκειται για μία χώρα που από οικονομική άποψη δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με τις ΗΠΑ, έχει όμως τη συμπάθεια της καθαρής πλειοψηφίας των εθνών, πολλά από τα οποία διατηρούν ουσιαστικές και σημαντικές σχέσεις με τη χώρα», σημειώνει.