Περισσότεροι από 50.000 αλλοδαποί ελέγχθηκαν από την αστυνομία και σχεδόν 1.900 απελάθηκαν στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης που διεξήγαγαν η αστυνομία και οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης διαπιστώθηκαν 10.000 διοικητικές παραβάσεις», ενώ «1.900 άνθρωποι απελάθηκαν από τη Ρωσία και 370 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση» επισήμανε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Η επιχείρηση, που βαπτίστηκε «Μετανάστης 2014» διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 23ης Οκτωβρίου και 1ης Νοεμβρίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και με την υποστήριξη των δημοτικών αρχών της Μόσχας.

«Οι μονάδες της αστυνομίας εξάρθρωσαν 17 εγκληματικές οργανώσεις που είχαν συστήσει εθνικές ομάδες και είχαν πάνω από 60 ενεργά μέλη» προστίθεται στην ανακοίνωση. Το υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για «τη βελτίωση της κατάστασης σχετικά με την εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα».

Η μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα της πολιτικής αντιπαράθεσης στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου κάθε χρόνο διεξάγονται επιχειρήσεις μαζικών ελέγχων μεταναστών.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που έγινε το 2010, στη Μόσχα ζουν σχεδόν 12 εκατομμύρια κάτοικοι, όμως —λένε ειδικοί— ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται παράτυπα στην χώρα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι έως και 1 εκατομμύριο μετανάστες ζουν κι εργάζονται στη ρωσική πρωτεύουσα χωρίς να έχουν λάβει άδεια παραμονής και εργασίας.