Οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του SpaceShip2 – του τουριστικού διαστημόπλοιου της Virgin Galactic που συνετρίβη την Παρασκευή στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης – ενδέχεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον ένα χρόνο, υποστηρίζει η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας Αερομεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ερευνητές βρίσκονται μόλις στην αρχή των πολύμηνων μελετών των συνθηκών του δυστυχήματος του διαστημικού σκάφους της Virgin ενώ η περιοχή διασκορπισμού των συντριμμιών εκτείνεται στα 8 χιλιόμετρα .

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, λόγω του ότι επρόκειτο για δοκιμαστική πτήση, υπάρχουν λεπτομερείς καταγραφές όλων των δεδομένων, αλλά και των συνολικά 9 καμερών, που υπήρχαν στον φορέα εκτόξευσης αλλά και στο διαστημικό σκάφος.

Για την δοκιμή χρησιμοποιήθηκε έναν νέο καύσιμο, το οποίο είχε υποβληθεί σε επισταμένους ελέγχους για να διαπιστωθεί η ασφάλειά του.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη θα διαδραματίσει και η κατάθεση του επιζώντα πιλότου, του 43χρονου Πήτερ Σίμπολντ, μόλις το επιτρέψουν οι γιατροί, οι οποίοι έχουν αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας του.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών, δεν υπάρχει λόγος για τους ιδιοκτήτες να μην συνεχίζουν τις πτήσεις και να κάνουν αυτό, που θέλουν. Αν κατά την πορεία αυτής της έρευνας βρούμε κάτι, που απαιτεί την άμεση προσοχή μας, τότε αντί να περιμένουμε για το πέρας της αναφοράς μας, θα προβούμε σε άμεσες συστάσεις, όπως έχουμε κάνει συχνότατα» επεσήμανε ο Κρίστοφερ Χαρτ, προεδρεύων την Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Αερομεταφορών των ΗΠΑ (NTSB).