Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από την Κυριακή (6/6) ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη συνοδεύει ολιγομελής αντιπροσωπεία και ο ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου μετέβη στην Αίγυπτο κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. αρχηγός, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγό Mohamed Zaki, τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Την Κυριακή (6/6), ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έτυχε επίσημης υποδοχής από τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy στο υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο. Κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις επί των Διμερών και Πολυμερών Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας και ειδικότερα για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε κοινές ασκήσεις το προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΦ, ο αντιστράτηγος Ζερβάκης επεσήμανε ότι πέραν των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναβαθμιστεί, με απτή απόδειξη την πρόσφατη συμμετοχή στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ και αντίστοιχη PASSEX, καθώς και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ επιτελών σε διάφορα επίπεδα. Αναφέρθηκε επίσης, στο ευρύ πλέγμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, σημείωσε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος στις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, συζητήθηκαν δράσεις με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας όπως συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις στην επικράτεια και των δύο χωρών.

Πέραν των συναντήσεων με την ιεραρχία των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. αρχηγός είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, κ. Όμηρο Μαυρομμάτη ενώ σε ένδειξη τιμής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κάιρο και στο Μνημείο του δολοφονηθέντος προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.