Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν, η ερώτηση για το πώς ακριβώς προέκυψε ο ιός επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μιλούσαν από την πρώτη στιγμή για τραγικό ατύχημα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο όπως μάθαμε προσφάτως έπαιρνε χρηματοδότηση και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε προσφάτως μια κατεπείγουσα έρευνα για να αναλυθεί αυτό ακριβώς, αν ήταν κατασκευασμένος ο ιός και πώς ξέφυγε από το εργαστήριο.

Η θεωρία ότι ο κορονοϊός έχει διαφύγει από το κινεζικό εργαστήριο, είτε εσκεμμένα είτε από λάθος, δεν είναι καινούρια. Οι υπέρμαχοι μιλούν για γνωστή δομή βιολογικών πειραμάτων εντός του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, όπου μελετώνται οι κορονοϊοί της νυχτερίδας εδώ και μια δεκαετία.

Το εργαστήριο δεν είναι παρά μερικά χιλιόμετρα μακριά από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν όπου πρωτοεκδηλώθηκε η Covid-19. Αυτά έλεγε από την πρώτη στιγμή και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Κι ενώ μέχρι τώρα αυτά χαρακτηρίζονταν θεωρίες συνωμοσίας, στο φως των νεότερων εξελίξεων έχουν αποκτήσει τουλάχιστον μια βάση συζήτησης.

Στις ΗΠΑ οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, εντός και εκτός πολιτικού κόσμου, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έκλεισε άρον-άρον την έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την υπόθεση της διαρροής από το εργαστήριο.

«Αυτή η πιθανότητα υπάρχει σίγουρα, αλλά εγώ είναι απολύτως υπέρ μιας πλήρους έρευνας για το αν θα μπορούσε να έχει συμβεί», δηλώνει πια ακόμα και ο δρ Φάουτσι, ο υγειονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου που δεν δεχόταν να ακούσει άλλοτε τίποτα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Μπάιντεν λέει επίσης πως ζήτησε αμέσως μια αναφορά για την έναρξη της πανδημίας με το που κάθισε στο Οβάλ Γραφείο, «μεταξύ αυτών και αν προέκυψε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο ή αν ήταν εργαστηριακό ατύχημα».

Ο Τραμπ προσπάθησε την Τρίτη να πάρει τα εύσημα για το ανανεωμένο ενδιαφέρον με τις απαρχές της πανδημίας: «Για μένα ήταν καθαρό από την αρχή, αλλά μου έκαναν άσχημες επιθέσεις, όπως πάντα. Τώρα λένε όλοι: Είχε δίκιο», όπως έγραψε σε επιστολή του στη New York Post.

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουχάν, που πέρασε 12 μέρες στην πόλη και το μοιραίο εργαστήριο, κατέληξε πως η εργαστηριακή διαρροή είναι «εξαιρετικά απίθανη»…