Χωριστά στα θεωρεία της Βουλής της Αυστραλίας θα κάθονται οι μουσουλμάνες με μπούργκα, που θα επισκέπτονται το Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια της χώρας να λάβει μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας.

Οι μουσουλμάνες θα κάθονται πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια για να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις.«Με το μέτρο αυτό θα μπορούμε να εντοπίζουμε εύκολα όποιον κάνει φασαρία και να τον αποβάλουμε από τα θεωρεία» είπε ο
πρόεδρος της Γερουσίας, Στίφεν Πέρι.

Ο Επίτροπος Κατά των Διακρίσεων, Τιμ Σάουθμοσάνε, επέκρινε την απόφαση και σχολίασε πως «κανείς πολίτης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας, ειδικά στη βουλή της χώρας του». Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η μπούργκα απειλεί την εθνική ασφάλεια και τόνισε ότι το μέτρο ενισχύει την προκατάληψη και τον ρατσισμό.

Στο μεταξύ, σε πληροφορίες του FBI στηρίχθηκε η αυστραλιανή αστυνομία για να πραγματοποιήσει εφόδους σε μια σειρά ακινήτων σε προάστια της Μελβούρνης, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για τον εντοπισμό ακραίων ισλαμιστών, οι οποίοι όπως εικάζουν οι αρχές σχεδιάζουν επιθέσεις στη χώρα.

Η αστυνομία συνέλαβε τον 23χρονο Χασάν Ελ Σαμπσάμπι από το προάστιο Σίμπροκ στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σαμπσάμπι κατηγορείται ότι έστειλε 12.000 δολάρια σε τζιχαντιστή που μάχεται στη Συρία.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ μιλώντας στο Φιλελεύθερο βουλευτή Τζορτζ Κρίστενσεν, εκφράστηκε «συμπαθητικά» στην προοπτική να απαγορευτεί η μπούργκα στην αυστραλιανή βουλή «για λόγους ασφαλείας».

Η Αυστραλία, η οποία στηρίζει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ για την καταστολή της δράσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ και τη Συρία, βρίσκεται σε επιφυλακή για επιθέσεις είτε από μουσουλμάνους που ασπάζονται τις πεποιθήσεις των ακραίων ισλαμιστών του ΙΚ είτε από αυστραλούς πολίτες οι οποίοι είχαν ταξιδέψει σε περιοχές της Μέσης Ανατολής για να ενταχθούν στην οργάνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας 18χρονος ονόματι Αμπντούλ Νουμάν Χαϊντέρ πυροβολήθηκε από αστυνομικούς σε προάστιο της Μελβούρνης κατά τη διάρκεια εφόδου, αφού πρώτα επιτέθηκε σε όργανα της τάξης με μαχαίρι. «Η πρόσφατη αυτή επιχείρηση δεν αποτελεί απάντηση στην απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ούτε έχει σχέση με το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία σχετικά με τις εφόδους της Τρίτης.