Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, δήλωσε σήμερα ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν θεωρούν επ’ ουδενί πιθανό να δοθεί μια στρατιωτική βοήθεια στη σύγκρουση αυτή» στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε πρόταση από μέρους κάποιου κράτους-μέλους του NATO να παραδοθούν όπλα στην Ουκρανία, αν και «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει τέτοιες προτάσεις σε διμερές επίπεδο», όπως είπε.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε ακόμη πως ούτε η πιθανή μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO συμπεριλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο.

Η Ουκρανία είναι «μια χώρα που είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους του NATO» και έχει συνεισφέρει δυνάμεις σε διεθνείς επιχειρήσεις, όπως αυτή στο Αφγανιστάν, υπενθύμισε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε όμως ότι «η πολιτική της Γερμανίας για αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει και η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη» της συνόδου.