Η είδηση του θανάτου της πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προκαλέσει θλίψη. Στην ηλικία των 22 ετών η Γιαπωνέζα wrestler και παίκτρια του ριάλιτι σόου Netflix «Terrace House», Χάνα Κιμούρα, είχε δώσει τέλος στη ζωή της.

Η υπόθεση έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα τώρα, καθώς σε έναν άντρα επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 70 ευρώ για την online κακοποίηση στην παλαιστή. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Τόκιο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συντάχθηκε ένα «συνοπτικό κατηγορητήριο» εναντίον ενός άντρα περίπου 20 ετών μετά τον θάνατο της Χάνα Κιμούρα τον Μάιο πέρυσι.

Ο άντρας, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο. Οι εισαγγελείς ανέφεραν τότε πως ο ύποπτος ανάρτησε μηνύματα σε έναν λογαριασμό στα social media του θύματος, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν τα εξής: «Έχει μια τόσο απαίσια προσωπικότητα. Αξίζει η ζωή σου να τη ζεις;» και «Πότε θα πεθάνεις;».

Ο άντρας κατηγορήθηκε για δημοσίευση προσβολών αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να βρεθεί σε δίκη βάσει του κατηγορητηρίου, όπως συμβαίνει συχνά για σχετικά μικροαδικήματα στην Ιαπωνία.

Η Κιμούρα, επαγγελματίας wrestler με χαρακτηριστικά ροζ μαλλιά, ήταν αγαπημένη όσων παρακολουθούσαν το «Terrace House», στο οποίο έξι νέοι άνθρωποι έμεναν σε ένα σπίτι, αναζητώντας τον έρωτα. Δέχτηκε όμως πολλά κακοποιητικά σχόλια online, όπως για παράδειγμα το «όλοι θα είναι χαρούμενοι αν φύγεις».

Τα σχόλια ξεκίνησαν μετά τη φιλονικία που είχε με ένα άλλο μέλος του σόου. Μια έρευνα που ακολούθησε αργότερα έδειξε ότι οι παραγωγή είχαν «σκηνοθετήσει» τον καβγά και πως η Κιμούρα δεν αισθανόταν άνετα με το πώς την έκαναν να συμπεριφερθεί. Το σόου ακυρώθηκε μετά τον θάνατό της, που έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο και οδήγησε την ιαπωνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ενάντια του cyberbullying.

Πάντως οι παραγωγοί του σόου κρίθηκε ότι δεν είχαν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή την υπόθεση.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του άντρα προκάλεσε ανησυχίες σε χρήστες του Twitter, που έκαναν λόγο για μια τιμωρία καθόλου αυστηρή. «Αν μπορείς να τη γλιτώσεις με 9.000 γιεν, ανησυχώ ότι ο αριθμός των cyberbullies θα αυξηθεί», έγραψε ένας. Ένας άλλος σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά λάθος. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Πέρυσι, η παλαιστής είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της με τη γάτα της στις 22 Μαΐου και είχε γράψει: «Αντίο».