Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρησή τους.

Η απειλή των Ταλιμπάν διατυπώνεται μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος είπε χθες, Πέμπτη, ότι θα είναι δύσκολο να αποχωρήσουν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες μέχρι την προθεσμία, η οποία συμφωνήθηκε με την Ουάσιγκτον πέρσι.

Επίσης, την Πέμπτη, οι βουλευτές στη Γερμανία ενέκριναν εντολή που επιτρέπει την παραμονή των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν έως την 31η Ιανουαρίου 2022.

Αν η προθεσμία της 1ης Μαΐου δεν τηρηθεί, οι Ταλιμπάν θα είναι “αναγκασμένοι να … συνεχίσουν τον Τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τον ένοπλο αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων για να ελευθερώσουν τη χώρα τους”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν πέρυσι ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους ισλαμιστές αντάρτες και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση.

Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό, παρότι η επιθετικότητα των Ταλιμπάν συνεχίστηκε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του προσωπικού της κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν “τη λογικότερη και συντομότερη οδό” για τον τερματισμό 20 χρόνων πολέμου στο Αφγανιστάν, ο μακροβιότερος πόλεμος για τις ΗΠΑ.

Η ευθύνη για την παράτασή της “θα βαρύνει αυτούς που διέπραξαν αυτήν την παραβίαση”, αναφέρει η ανακοίνωση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.