Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 30 εκατομμύρια δολάρια από πόρους της χώρας δεσμευμένους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, για να αγοραστούν εμβόλια για τον κορονοϊό μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων εγκρίθηκε σε ψηφιακή συνεδρίαση του κοινοβουλίου που εξελέγη το 2015, που μέρος της διεθνούς κοινότητας το οποίο τάσσεται υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένου προέδρου τον Ιανουάριο του 2019, θεωρεί πάντα «νόμιμο».

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2020, τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση και τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Η Ουάσιγκτον, η οποία συμβάλλει στην προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλιστή προέδρου επιβάλλοντας σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις, έχει παραχωρήσει στον Χουάν Γκουαϊδό τον έλεγχο πόρων της Βενεζουέλας δεσμευμένων στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό», διαβεβαίωσε ο κ. Γκουαϊδό. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το εμβόλιο να χορηγηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα».

Η Βενεζουέλα ανέμενε να λάβει 1,4 ως 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του μηχανισμού COVAX, ο οποίος δημιουργήθηκε για να εφοδιάσει τις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει φθάσει καμία ποσότητα των δόσεων αυτών, εξαιτίας του προβλήματος των οφειλών της Βενεζουέλας προς τον ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που άρχισε τον Φεβρουάριο εκστρατεία ανοσοποίησης αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της Sinopharm, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως δεν σκοπεύει να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, λόγω των ανησυχιών για τις παρενέργειές του.

Η Βενεζουέλα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα 148.208 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.467 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμούς τους οποίους η αντιπολίτευση αμφισβητεί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκφράζει τελευταία ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Γκουαϊδό θέλει η εκστρατεία εμβολιασμού να επιβλέπεται από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, που ανήκει στον ΠΟΥ, και από τη UNICEF.

«Στη Βενεζουέλα δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί (…) Είναι επιτακτική ανάγκη τα εμβόλια να διανεμηθούν και να χορηγηθούν από ανθρωπιστικούς οργανισμούς», υποστήριξε μέσω Twitter.

Σκοπός της πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης είναι η χώρα να λάβει 12 εκατ. δόσεις ώστε να εμβολιαστούν 6 εκατ. άνθρωποι σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον κ. Γκουαϊδό, το συνολικό ύψος της δαπάνης γι’ αυτό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια.