«Φως» στο τούνελ του κορονοϊού αρχίζει να βλέπει η Γερμανία. Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τις επόμενες διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων σχετικά με το πώς θα γίνουν τα βήματα χαλάρωσης μετά το lockdown, διαφαίνονται τα πρώτα βασικά κριτήρια της στρατηγικής ανοίγματος.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη ειδήσεων «Business Insider» που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων δεν θέλουν πλέον να εξαρτάται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την επίτευξη αυστηρών τιμών συχνότητας των κρουσμάτων.

Αντ ‘αυτού, σύμφωνα με όσα τονίζει θα γίνονται βήματα χαλάρωσης κάθε δύο εβδομάδες μετά από μια σταθερή συχνότητα κρουσμάτων μικρότερη από 35 τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, θα υπάρξει μια προϋπόθεση για αυτό: η συχνότητα των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να αυξηθεί ξανά πάνω από 35 μετά από κάθε βήμα χαλάρωσης, αλλά θα παραμείνει σταθερή σε αυτήν την τιμή για 14 ημέρες ή θα πέσει κάτω από αυτήν.

Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αποχαιρετούν τα προηγούμενα σχέδιά τους να εξαρτάται το χαλάρωμα των μέτρων από την επίτευξη συγκεκριμένων -αυστηρών- επιπέδων συχνότητας των κρουσμάτων.

Μέχρι τώρα συζητιόταν να καταστεί δυνατή η έναρξη των βημάτων χαλάρωσης μετά από μια συγκεκριμένη τιμή συχνότητας και συγκεκριμένα κάτω από τα 35, 20 ή 10 κρούσματα. Εάν για παράδειγμα η τιμή έπεφτε κάτω από 35 για μια εβδομάδα ή παρέμενε η ίδια, έστω και εάν άλλοι παράγοντες, όπως το ποσοστό εμβολιασμών ή ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας ήταν θετικοί, θα εξακολουθούσε να γίνεται μόνο σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Business Insider» και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σκέφτονται επίσης τώρα να είναι δυνατές και πάλι οι συναντήσεις πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά. (Μέχρι στιγμής, επιτρέπεται να συναντώνται μόνο το πολύ δύο άτομα από δύο νοικοκυριά). Εάν η συχνότητα των κρουσμάτων κορονοϊού παραμείνει κάτω από 35 για 14 ημέρες θα επιτρέπεται ως επόμενο βήμα, μετά από αυτό το πρώτο βήμα χαλάρωσης, σε 10 άτομα από τρία νοικοκυριά να συναντηθούν. Εάν η συχνότητα αυτή των κρουσμάτων δεν αυξηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα είναι δυνατές και οι συναντήσεις δέκα ατόμων χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των νοικοκυριών. Τέλος, 14 ημέρες αργότερα, οι προσωπικές επαφές θα καταστούν δυνατές χωρίς περιορισμούς.

TAGS