Περίπου δύο χιλιάδες Αλβανοί μουσουλμάνοι, μετά την προσευχή της Παρασκευής, κατευθύνθηκαν από τζαμί των Σκοπίων προς το δικαστικό μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για την προ ημερών καταδίκη σε ισόβια έξι ομοεθνών και ομόθρησκων τους σχετικά με τη δολοφονία πέντε νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν ορισμένα παράθυρα του δικαστηρίου,ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως οι ομοεθνείς τους που καταδικάστηκαν σε ισόβια είναι αθώοι και οι πως οι κατηγορίες εις βάρος τους από τις αρχές της ΠΓΔΜ ήταν υποκινούμενες και χαλκευμένες.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε πρωτόδικα σε ισόβια έξι κατηγορούμενους για τη δολοφονία πέντε ατόμων που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια.

Δύο από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν ερήμην, καθώς έχουν διαφύγει στο Κόσοβο, όπου συνελήφθησαν πέρυσι για παράνομη οπλοκατοχή και εκτίουν ποινή φυλάκισης σε φυλακή της Πρίστινας.

Η δολοφονία των πέντε ανθρώπων είχε σημειωθεί το βράδυ της Μ. Πέμπτης, 12 Απριλίου 2012 και είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, καθώς είχαν κυκλοφορήσει ευρέως φήμες ότι το έγκλημα είχε διεθνοτικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στόχος της πενταπλής δολοφονίας ήταν η πρόκληση πανικού στον πληθυσμό της χώρας και η διατάραξη της ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, σε ευρεία επιχείρησή της, πριν από δύο χρόνια, για τον εντοπισμό υπόπτων σχετικά με έγκλημα στο Σμίλκοβτσι, είχε συλλάβει είκοσι άτομα, όλοι τους αλβανικής εθνικής καταγωγής.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα είχε ισχυριστεί ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είναι ακραίοι ισλαμιστές και τρομοκράτες, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, στο πλευρό των Ταλιμπάν, κατά του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την κ. Γιανκούλοφσκα, σκοπός της διάπραξης του εγκλήματος ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Οι ισχυρισμοί εκείνοι της αστυνομίας και της υπουργού Εσωτερικών και οι συλλήψεις Αλβανών μουσουλμάνων είχαν προκαλέσει τότε τις έντονες διαμαρτυρίες Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ.