Η Λετονία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην οικογενειακή ζωή, επειδή σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας αφαιρέθηκαν ζωτικά όργανα 23χρονου που είχε σκοτωθεί σε ατύχημα για μεταμόσχευση, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών του.

Εκδικάζοντας την προσφυγή της Σβετλάνα Πέτροβα κατά της Λετονίας, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η αφαίρεση ζωτικών οργάνων από νεκρό για μεταμόσχευση, χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Η υπόθεση αφορούσε την περίπτωση του 23χρονου γιου της Πέτροβα, που τραυματίσθηκε βαριά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 26 Μαΐου 2002, μεταφέρθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ρήγα και πέθανε, τρείς μέρες αργότερα, μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Εννέα μήνες αργότερα η Πέτροβα ανακάλυψε ότι, τα νεφρά και η σπλήνα του νεκρού γιου της είχαν αφαιρεθεί από τους γιατρούς του νοσοκομείου για μεταμόσχευση χωρίς η ίδια να έχει ειδοποιηθεί γι’ αυτό, ή να ζητηθεί η συγκατάθεση της για την δωρεά των οργάνων του παιδιού της.

Κινήθηκε δικαστικά αλλά τον Αύγουστο του 2004, ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε όλες τις ενστάσεις της κρίνοντας ότι, η αφαίρεση οργάνων είχε πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία της Λετονίας.

Σήμερα, ωστόσο, το Δικαστήριο, εξετάζοντας την προσφυγή της Πέτροβα, έκρινε ένοχη την Λετονία για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην οικογενειακή ζωή και την υποχρέωσε να της καταβάλλει 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 500 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.