Η ασφάλεια στις αερομεταφορές θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη της ΕΕ που ειδικεύονται στον εντοπισμό εκρηκτικών και τις κάργκο μεταφορές.

Όπως δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ, η σύσκεψη γίνεται προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων, από την Υεμένη και την Ελλάδα.
Η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει, τόνισε ο κ. Τσερκόνε, σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη για επαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών.

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

Όπως σημείωσε, τα επίπεδα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών στις ΗΠΑ και στην ΕΕ είναι τα υψηλότερα παγκοσμίως και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι επ΄ αυτού θα αποφασίσει η Βελγική προεδρία της ΕΕ.