Σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό κι άλλων παγιδευμένων πακέτων προτού αυτά φτάσουν στους τελικούς τους προορισμούς έχουν επιδοθεί οι αρχές, καθώς ανώτατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν δέματα-βόμβες τα οποία ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Εκτός από τα 13 συνολικά δέματα βόμβες που ήδη έχουν εξουδετερωθεί ή εκραγεί, έξι στο εξωτερικό και επτά στην Αθήνα, οι αρχές θεωρούν πως οι «σύντροφοι» των συλληφθέντων στο Παγκράτι πρόλαβαν και έστειλαν τουλάχιστον τρία ακόμη πακέτα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, να επιχειρήσουν ξανά να στείλουν παγιδευμένα δέματα. Όπως άλλωστε έχει προκύψει μέχρι τώρα, τα παγιδευμένα πακέτα διανεμήθηκαν μετά από τη σύλληψη των δύο νεαρών στο Παγκράτι τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έφοδοι σε σπίτια φίλων και συγγενών των καταζητούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», απ’ όπου κατάσχονται διάφορα στοιχεία, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια για ανάλυση.

Από χθες το βράδυ, τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν αυξηθεί, ενώ περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους αυτή τη φορά όλα τα πακέτα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τα πακέτα βόμβες που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα αποτελούνται από μπαταρία, καλώδιο, ένα σπασμένο λαμπάκι και 100 με 120 γραμμάρια πυρίτιδας. Οι έλεγχοι γίνονται με ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρείες.

Στο μεταξύ, με σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αναφέρεται στα δύο δέματα με παραλήπτες την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το πρώτο πακέτο ταχυδρομήθηκε σε υποκατάστημα της ταχυμεταφορικής που εδρεύει κοντά στον σταθμό Λαρίσης, το πρωί της Δευτέρας, από άνδρα νεαρής ηλικίας. Το δέμα, έφερε ως αποστολέα το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και παραλήπτη την Καγκελάριο της Γερμανικής Κυβέρνησης. Με μέριμνα της ιδιωτικής ταχυμεταφορικής εταιρείας το δέμα μεταφέρθηκε στους χώρους ελέγχου των κεντρικών εγκαταστάσεών της, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας. Κατόπιν, πάλι με μέριμνα της ταχυμεταφορικής εταιρείας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, όπου φορτώθηκε σε αεροσκάφος συνεργαζόμενης ιδιωτικής εταιρείας με προορισμό την Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο δέμα που στάλθηκε προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η ΕΛΑΣ διευκρινίζει πως το κατέθεσε νεαρός το μεσημέρι της Δευτέρας, σε υποκατάστημα άλλης ταχυμεταφορικής εταιρείας που εδρεύει στον Περισσό. Με μέριμνα της ταχυμεταφορικής εταιρείας, μεταφέρθηκε το δέμα στους χώρους άλλης ταχυμεταφορικής, που εδρεύει στο αεροδρόμιο Αθηνών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας και στη συνέχεια φορτώθηκε σε αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Το πακέτο εντοπίστηκε ενώ το αεροπλάνο ήταν στον αέρα. Ενημερώθηκε άμεσα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και δόθηκε εντολή για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπολόνια. Από τον έλεγχο των Ιταλικών Αστυνομικών Αρχών, που ενημερώθηκαν άμεσα από την Ελληνική Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παγιδευμένο δέμα το οποίο εξουδετερώθηκε.