Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία προκάλεσε απώλειες «εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα από το Κίεβο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου υπέγραψε τις πολιτικές διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “εθνικοποίησε” δεκάδες εγκαταστάσεις και υποδομές που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια αλλά για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε.

Ο Γιατσενιούκ προανήγγειλε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Ρωσία «θα δει το ουκρανικό κράτος να προσφεύγει σε διεθνή δικαστήρια».

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προχωρούν στην εθνικοποίηση της εταιρείας παραγωγής ενέργειας Tchornomornaftogaz, η αξία της οποίας εκτιμάται από τους αναλυτές μεταξύ 500-800 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι φιλορωσικές δυνάμεις επιδιώκουν επίσης να καταλάβουν πολλές στρατιωτικές βάσεις και τα ουκρανικά πολεμικά πλοία τα οποία ελλιμενίζονται στην Κριμαία.