Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines (THY) διέψευσε σήμερα επισήμως ότι είχε μεταφέρει και παραδώσει όπλα σε άγνωστες ομάδες στη Νιγηρία, πληροφορία που αποκαλύφθηκε από μια υποκλαπείσα τηλεφωνική συνδιάλεξη η οποία αναρτήθηκε χθες βράδυ στο Διαδίκτυο.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη, απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε αργά χθες Τρίτη στον ιστότοπο YouTube, ο Μεχμέτ Καρακάς, ανώτατο στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας, ακούγεται να λέει σε έναν από τους συμβούλους του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Μουσταφά Βαράνκ, ότι τον βαραίνουν ενοχές για τις παραδόσεις όπλων στη Νιγηρία που έχει κάνει η THY.

«Δεν ξέρω αν αυτά (τα όπλα) θα σκοτώσουν μουσουλμάνους ή χριστιανούς. Νιώθω ενοχές», ακούγεται να λέει ο Καρακάς.

Η αεροπορική εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι προέβη σε παραδόσεις όπλων στη Νιγηρία, χώρα η οποία πλήττεται από αιματηρές επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. «Καμιά παράδοση όπλων από την Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί στο εν λόγω κράτος», τόνισε η Turkish Airlines σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα.

Η εταιρεία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κλάδο των αερομεταφορών σε διεθνές επίπεδο, επέμεινε ότι δεν κάνει παραδόσεις όπλων, όπως «ορίζει η εταιρική πολιτική της», σε «χώρες που τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε χώρες όπου υπάρχει κενό εξουσίας και άλλα αίτια συγκρούσεων».

Η Μπόκο Χαράμ, η οποία σκοπό έχει την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, διεξάγει αντάρτικο εδώ και τέσσερα χρόνια κι έχει προβεί σε αναρίθμητες επιθέσεις στην περιοχή αυτή, στην οποία οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι. Έχει επίσης απαγάγει και κρατάει ως ομήρους δυτικούς υπηκόους.

Η Turkish Airlines, το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς των αερομεταφορών.

Η δημοσίευση της συνδιάλεξης αυτής αποτελεί νέο πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου συνταράσσεται από μια μεγάλη έρευνα για διαφθορά που αφορά στενούς του συνεργάτες —αλλά και τον ίδιο— με το σκάνδαλο να παραμένει στην επικαιρότητα ενώ απομένουν πλέον ελάχιστες ημέρες ως τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο YouTube διάφορες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών περιλαμβανομένων και ορισμένων του ιδίου του επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει καταγγείλει ότι οι υποκλοπές αυτές είναι προϊόν «μοντάζ» και αμφισβητεί την αυθεντικότητα των περισσότερων. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, τα μέλη της αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι έχουν διαπράξει τις «συρραφές» αυτές και ότι αυτοί κίνησαν την έρευνα για διαφθορά σε βάρος της κυβέρνησής του στο πλαίσιο μιας «συνωμοσίας» με στόχο να προκληθεί η πτώση του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι μετοχές της THY υπέστησαν σήμερα πτώση 2,34% στις 6,25 νέες τουρκικές λίρες, ενώ ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο αξιών της Κωνσταντινούπολης κατέγραφε άνοδο 0,54% νωρίς το απόγευμα.