Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Eurοpean Voice» σε σημερινό δημοσίευμά του επισημαίνει πως, «η κρίση στην Κριμαία επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράνς Φαμπιούς δήλωσε ότι η Γαλλία μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ, η οποία αφορά στην πώληση δύο πολεμικών πλοίων στη Ρωσία, αν και οι άλλες χώρες προχωρήσουν σε ευρύτερες κυρώσεις, π.χ. αν η Βρετανία αποφασίσει να προβεί σε ενέργειες σχετικά με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο Λονδίνο, νόμιμα και μη.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας στήριξε τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας χτες στη συνέλευση των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά επιδιώκει και την προστασία του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου από τις επιπτώσεις των κυρώσεων, σημειώνεται.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα της κλιμάκωσης της κρίσης στην Κριμαία.

Όπως αναφέρεται ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τη θέση της ΕΕ, «απόλυτα ξεκάθαρη, στιβαρή και πολύ εποικοδομητική, βασισμένη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και το σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων, θέμα ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη».

Παράλληλα, σε σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Euractiv με τίτλο «Η αντιπαράθεση στην Κριμαία μετατρέπεται σε πολεμική σκηνή καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναθροίζονται» γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι «περισσότερα έρχονται», εννοώντας ότι θα υπάρξει νέος γύρος κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος επίσης ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των G7 θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για στήριξη στην Ουκρανία και απάντηση στα τεκταινόμενα. Ερωτηθείσα από τον Euractiv αν θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι θα είναι ένα θέμα προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.