Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία συνιστά τη «σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Αυτή συνιστά ένα σήμα συναγερμού για την ευρωατλαντική κοινότητα, για το ΝΑΤΟ και για όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί στην υπεράσπιση μιας ακέραιης Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής» αναφέρει ο Ράσμουσεν σε μια ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σε λίγο στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε γνωρίσει και άλλες κρίσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90, στη Γεωργία το 2008. Όμως αυτή συνιστά την πλέον σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», προσθέτει.

Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για μια ακόμη φορά κατηγορεί τη Ρωσία ότι με τη «στρατιωτική επίθεσή» της παραβίασε την ουκρανική εθνική κυριαρχία.

Όπως και την παραμονή του δημοψηφίσματος, προειδοποίησε ότι η Συμμαχία δεν θα αναγνωρίσει «την παράνομη και παράτυπη προσάρτηση» της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Μόσχα να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον της Ουκρανίας και να αναζητήσει με τη γειτονική της χώρα τον ειρηνικό διάλογο.

«Εάν συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό το δρόμο, η Ρωσία κάνει την επιλογή να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή» προσέθεσε χωρίς ωστόσο να εκφράζει κανενός είδους στρατιωτική απειλή εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχουν ταχέα και εύκολα μέσα για να επιβληθεί κανείς στους τυράννους του κόσμου» επίσης τόνισε.

«Καθώς οι δημοκρατίες μας συζητούν, μελετούν και σταθμίζουν τις επιλογές που έχουν πριν λάβουν αποφάσεις. Επειδή η διαφάνεια είναι για εμάς πολύτιμη και εμείς ακολουθούμε τις νόμιμες επιλογές και επειδή εμείς κάνουμε χρήση της βίας όχι κατά προτεραιότητα αλλά ως τελευταία επιλογή».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.