Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσινγκτον καθώς και συριακά προξενεία σε άλλες πόλεις είναι «ανησυχητική και απογοητευτική».

«Οι αμερικανοί εταίροι μας στερούν ουσιαστικά οι ίδιοι από τον εαυτό τους το ρόλο του συναναδόχου της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και παίζουν θέλοντας ή μη το παιγνίδι της ριζοσπαστικής συριακής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας μάχονται τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Η επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων εξαιτίας της Ουκρανίας επισκιάζουν τις προσπάθειες των δύο χωρών να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι ενέργειες της Ουάσινγκτον έχουν στόχο να υπάρξει «αλλαγή καθεστώτος» και να ανατραπεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο η Ρωσία υποστηρίζει.

«Ο στόχος της αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό υπερισχύει της αποστολής να αφοπλισθεί η Συρία από τα χημικά όπλα της και να βοηθηθούν εκατομμύρια Σύροι που έχουν υποφέρει από την ένοπλη σύγκρουση», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο στον ιστότοπό του.