Την προειδοποίηση πως με το «Ναι» για τον περιορισμό της μετανάστευσης στο χθεσινό δημοψήφισμα η Ελβετία διακινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματά της στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινές δηλώσεις του.

«Επειδή δεν είναι δυνατό κανείς να υιοθετεί επιλεκτική συμπεριφορά, η Ελβετία διακινδυνεύει φυσικά το σύνολο των συμφωνιών της με την ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός.

«Κάθε λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή και αυτό ισχύει φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί μερικά προβλήματα για την ΕΕ και την Ελβετία», ανέφερε ο κ. Κουρτς, σημειώνοντας πως στην Ελβετία «οι ξένοι» είναι οι πολίτες της ΕΕ, για να προσθέσει ότι 80% των μεταναστών στη χώρα αυτή προέρχονται από την ΕΕ, προπάντων από τη Γερμανία, την Ιταλία, όπως επίσης από την Αυστρία.

Επισήμανε πως είναι πλέον θέμα της ελβετικής κυβέρνησης να απευθυνθεί προς την ΕΕ και να βρει μια λύση και πως η ΕΕ ενδιαφέρεται για μια στενή συνεργασία, για παράδειγμα, όπως είπε, είναι σημαντικός και για την Αυστρία τόσο ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος όσο και η συνεργασία με την Ελβετία στην έρευνα, «ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολο».

Ταυτόχρονα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για την πολιτική επίδραση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο χώρο πολλών ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία, όπως πρόσθεσε, ήδη πανηγυρίζουν και το παραποιούν.

Ο ίδιος δεν είναι σίγουρος, όπως σημείωσε, «αν θα πρέπει να χαίρεται ο Στράχε (σ.σ. ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης), που ίσως στο μέλλον Αυστριακοί πολίτες δεν θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στην Ελβετία».