Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δηλώσει το καλοκαίρι του 2015 αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, σύμφωνα με συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN.

Όταν η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου του ζήτησε «να πει ένα λόγο για τον οποίο δεν θα διεκδικούσε» το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν έχω. Μπορεί να υπάρξουν λόγοι που θα μ’ εμποδίσουν, αλλά από την άποψή μου, δεν βλέπω κανένα».

Ερωτηθείς για την προθεσμία που έχει θέσει για να ανακοινώσει την απόφασή του, ο αντιπρόεδρος δήλωσε: «Σ’ ένα χρόνο απ’ αυτό το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από την «Ουάσινγκτον Ποστ», ο Τζο Μπάιντεν δεν θα συγκέντρωνε παρά μόνο το 12% των ψήφων στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος. Αντίθετα μια άλλη ενδεχόμενη υποψήφια, η Χίλαρι Κλίντον, θα έπαιρνε όχι λιγότερο από το 73% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ (ανατολικές ΗΠΑ) επί 36 χρόνια και διαδοχικά επικεφαλής των σημαντικών επιτροπών της Γερουσίας για τη Δικαιοσύνη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση, ο Μπάιντεν υπήρξε ήδη υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 1988 και το 2008.

Ο αντιπρόεδρος, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα στις αρχές του 2008 έπειτα από μια ηχηρή ήττα στην Άιοβα (κεντρικές ΗΠΑ), θα είναι 74 ετών το Νοέμβριο του 2016, κάτι που θα τον έκανε, αν εκλεγόταν, τον πιο ηλικιωμένο πρόεδρο που άρχισε ποτέ την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο.