Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί τη Δευτέρα την κατοικία του Τόμας Τζέφερσον μαζί με τον ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για ένα σύμβολο «της κοινής ιστορίας μας» με το Παρίσι.

Η αμερικανική προεδρία επιβεβαίωσε χθες την επίσκεψη των Ομπάμα και Ολάντ στο Μοντιτσέλο, ιδιοκτησίας του γαλλόφωνου και γαλλόφιλου τρίτου προέδρου των ΗΠΑ (1801-1809) κοντά στο Σάρλοτσβιλ της ανατολικής Βιρτζίνια, 200 χλμ νοτιοανατολικά της Ουάσινγκτον.

«Από την εποχή των ιδρυτών τους, ΗΠΑ και Γαλλία είναι χώρες φίλες και σύμμαχοι. Για να τιμήσουν αυτή την ιστορική σχέση, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφθούν τη Δευτέρα το Μοντιτσέλο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ο γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας στις ΗΠΑ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Κατοικία του Τόμας Τζέφερσον, ενός από τους πρώτους πρεσβευτές των ΗΠΑ στη Γαλλία, το Μοντιτσέλο αντανακλά την αγάπη του Τζέφερσον για τους Γάλλους, τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο δημοκρατίες μας και τις πολύτιμες αξίες που μοιραζόμαστε: τη ζωή, την ελευθερία και την αναζήτηση της ευτυχίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία επικαλείται τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, κύριος συντάκτης της οποίας ήταν ο Τζέφερσον.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ευτυχής που θα παρουσιάσει αυτή την κληρονομιά της κοινής μας ιστορίας στον πρόεδρο Ολάντ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη των δυο προέδρων στο Μοντιστέλο θα πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού του Ολάντ στις ΗΠΑ, το πρώτο γάλλου προέδρου στη χώρα αυτή από το 1996. Ο πρόεδρος Ολάντ θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές στο Λευκό Οίκο την Τρίτη.