Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια από τα κράτη μέλη της για να χρηματοδοτήσει το κόστος –ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ– των δραστηριοτήτων της για την επαλήθευση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ΙΑΕΑ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της τήρησης από το Ιράν της εξάμηνης αυτής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Τεχεράνη δεσμεύεται να περιορίσει τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα.

Το 35μελές συμβούλιο της ΙΑΕΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 24 Ιανουαρίου για να συζητήσει τον επιπλέον φόρτο εργασίας της υπηρεσίας μετά την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας.

Σε εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ προς τα κράτη μέλη, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Ρόιτερς, επισημαίνεται: «Θα χρειαστεί ένας αριθμός επιπρόσθετων δραστηριοτήτων σε αυτές που πραγματοποιεί η υπηρεσία στο Ιράν, ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν» βάσει της συμφωνίας που συνήφθη στην Γενεύη πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται μια σημαντική αύξηση στην συχνότητα των επιθεωρήσεων στο Ιράν, πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες στη χώρα, ενώ υπάρχει επίσης η ανάγκη για περισσότερο εξοπλισμό και περισσότερο αναλυτική δουλειά, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Η επιπρόσθετη προσπάθεια να δημιουργήσει αυξημένες δαπάνες στην υπηρεσία», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία προετοιμάστηκε ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αρχική αποτίμηση της ΙΑΕΑ για το κόστος των δραστηριοτήτων της επιτήρησης και της επαλήθευσης όσον αφορά τη συμφωνία αυτή «είναι ότι ένα επιπρόσθετο ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ χρειάζεται για τους επόμενους έξι μήνες», καταλήγει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην έκθεση.