Ο Γάλλος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κατέβει για Πρόεδρος της Κομισιόν και να διαδεχτεί το Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Είμαι έτοιμος να δεσμευτώ, αν με επιλέξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», δήλωσε σε συνέντυεξη στη γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, ο Επίτροπος, ο οποίος θεωρείται εδώ και μήνες υποψήφιος για τη θέση, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα κάνει οποιαδήποτε σχετική δήλωση.

Πρόσθεσε ότι αν επιλεγεί, η προτεραιότητες θα αφορούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, της αγοράς, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Η επιλογή του νέου Προέδρου της Κομισιόν θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Τότε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα, θα προτείνουν τον υποψήφιο που θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των 751 νέων ευρωβουλευτών που θα προκύψουν στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο τραπέζι πάντως με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει πέσει και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.