Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης του Τόκιο  Ναόκι Ινόζε, ο οποίος εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, μόλις τρεις μήνες αφότου είχε βοηθήσει την πόλη του να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η Ιαπωνία παραμένει προσηλωμένη στο να προσφέρει τους καλύτερους αγώνες και πως η παραίτηση του κυβερνήτη του Τόκιο Ναόκι Ινόζε δεν θα έχει καμιά επίδραση σ’ αυτό.

Ο Ινόζε, ένας συγγραφέας που έγινε πολιτικός και ανέλαβε επικεφαλής της πρωτεύουσας πριν από ένα χρόνο, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού αποκαλύφθηκε πως το Νοέμβριο του 2012, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για τη θέση του κυβερνήτη, είχε λάβει 50 εκατ. γεν (370.000 ευρώ) από την αλυσίδα νοσοκομείων Τοκουσουκάι, η οποία πλήττεται από σκάνδαλα.

Ο όμιλος Τοκουσουκάι εμπλέκεται σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης, ενώ διεξάγεται έρευνα σε βάρος του και έξι πρόσωπα έχουν συλληφθεί για οργανωμένη εκλογική απάτη. Επιπλέον, στους λογαριασμούς της εκστρατείας του Ινόζε δεν υπήρχε καμιά αναφορά στα χρήματα που είχε λάβει από το νοσοκομειακό όμιλο.

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, το Νοέμβριο, και παρά τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ο Ναόκι Ινόζε προσπαθούσε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος πως επρόκειτο για προσωπικό δάνειο που δεν είχε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του και το οποίο αποπλήρωσε πλήρως.

Τελικά, δεχόμενος πιέσεις και επειδή ορισμένοι φοβούνταν ότι η υπόθεση αυτή θα κηλίδωνε τη φήμη του Τόκιο ως ολυμπιακής πόλης, ο Ινόζε υπέβαλε την παραίτησή του.

«Δεν μπορώ να αποτελώ εμπόδιο στην προετοιμασία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, όπου θα διακυβεύεται η εθνική υπερηφάνεια. Αποφάσισα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να παραιτηθώ από τη θέση του κυβερνήτη του Τόκιο. Λυπάμαι πολύ για το λαό του Τόκιο και της Ιαπωνίας. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Άμπε, ο οποίος είχε δουλέψει με το Ινόζε για να κερδίσει το Τόκιο τη διοργάνωση του 2020, υπογράμμισε πως η παραίτηση του κυβερνήτη δεν θα έχει καμιά επίδραση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εκλογή του διαδόχου του Ινόζε είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.