Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου μετά την ανακοίνωση απέλασης του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Κάιρο και την επακόλουθη κήρυξη του αιγύπτιου πρεσβευτή στην Τουρκία «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές» που ξεκίνησε το γύρο διωγμού των πρεσβευτών, ο τούρκος πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί ποτέ τους κυβερνώντες που τοποθέτησε ο αιγυπτιακός στρατός.

«Δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών», πρόσθεσε.

Και οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης σε επίπεδο επιτετραμμένου, ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές στον κόσμο της ανατροπής του Μόρσι, χρακτηρίζοντάς την ένα «ανεπίτρεπτο πραξικόπημα».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, η οποία πραγματοποιεί διαδηλώσεις με αίτημα την επαναφορά του στην εξουσία, έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, το ΑΚ.