Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, κατηγόρησε σήμερα για «ύψιστη προδοσία» τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και αξίωσε την καθαίρεσή του μετά την ανακοίνωση από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αναστέλλεται η προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την ΕΕ.

«Η περίπτωση ο Γιανουκόβιτς να αρνείται να υπογράψει την συμφωνία συνιστά όχι μόνον ύψιστη προδοσία, αλλά και έναν λόγο για να ζητήσουμε την καθαίρεσή του και την παραίτησή του από την κυβέρνηση», σημείωσε ο Γιατσένιουκ, σύμμαχος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο Γιατσένιουκ χαρακτήρισε επίσης μιλώντας στο κοινοβούλιο «παράνομη και αντισυνταγματική» την εντελώς απρόσμενη, σύμφωνα με τον ίδιο, την απόφαση του Ουκρανού πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ να αναστείλει σήμερα με διάταγμα την προετοιμασία της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η υπογραφή της οποίας βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου κορυφής στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

Ένας άλλος αντιπολιτευόμενος, ο Βιτάλι Κοβάλτσουκ, του κόμματος Ουντάρ του πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Αζάροφ διέπραξε “ένα έγκλημα”.

«Ζητούμε να μας εξηγήσει αμέσως τους λόγους για τους οποίους παραβίασε τον νόμο όσον αφορά τις βάσεις της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας», σημείωσε.

Την ίδια ώρα από την Μόσχα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία χαιρετίζει την βούληση του Κιέβου να βελτιώσει τις εμπορικές του σχέσεις με την Μόσχα, σε μια ένδειξη της ικανοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης για την απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει τις προετοιμασίες για την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε την βούληση να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί η εμπορική και οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ουκρανία έναν «στενό εταίρο» και σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Κίεβο σχετικά με την συμφωνία με την ΕΕ.

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επιθυμεί μια φιλική σχέση με την Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι εναπόκειται πλέον στο Κίεβο να αποφασίσει πως θα προχωρήσει.

«Το ενδιαφέρον μας για καλές σχέσεις με την Ουκρανία παραμένει άθικτο και η προσφορά μας για μια πραγματική εταιρική σχέση εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο Βέστερβελε.

«Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο του Κιέβου. Είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν για την πορεία τους ελεύθερα», πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, η οποία αναφέρεται στην βούληση που υπάρχει για να μοιραστεί η Ουκρανία τις αξίες της ΕΕ και να επιλέξει ένα «ευρωπαϊκό μονοπάτι ανάπτυξης».

Η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν θα υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής του Βίλνιους την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα από το Κίεβο ο ευρωπαίος απεσταλμένος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Η συμφωνία στο Βίλνιους δεν θα υπογραφεί (…) η αποστολή μας ολοκληρώθηκε», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο Κίεβο μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

«Είναι μια απόφαση της Ουκρανίας, όχι της Ευρώπης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα το γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε ανακοίνωσε απόψε ότι ο Επίτροπος, ο οποίος αναμενόταν να μεταβεί εκ νέου σήμερα στο Κίεβο για να καταβάλει προσπάθειες ώστε να διασωθεί η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, ματαίωσε τελικά το ταξίδι του στην χώρα.

«Ο Επίτροπος Φίλε δεν θα πάει στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο, μόλις μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού του στην Ουκρανία.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις», ο Επίτροπος Φίλε «ματαίωσε την επίσκεψή του», αναφέρει επίσης το γραφείο Τύπου του Επιτρόπου σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι ο Φίλε τηλεφώνησε στους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε προς αυτούς «την δέσμευση της ΕΕ απέναντι στους πολίτες της Ουκρανίας».

Ο Φίλε, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από μια τριήμερη επίσκεψη στο Κίεβο, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα αναχωρούσε ξανά απόψε για την ουκρανική πρωτεύουσα για μια νέα σειρά επαφών με τις αρχές και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.