Η Γαλλία θα ενισχύσει «αναμφίβολα» την στρατιωτική της παρουσία στο Μαλί μετά τη δολοφονία το Σάββατο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI στο Κιντάλ, στο βόρειο Μαλί, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

«Η Minusma (η δύναμη του ΟΗΕ) και οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί έχουν αναπτυχθεί πλέον στην περιοχή», υπενθύμισε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης στο Echos-TV.

«Εμείς έχουμε ακόμη εκεί σχεδόν 3.000 Γάλλους στρατιωτικούς, θα πρέπει αναμφίβολα να ενισχύσουμε κι άλλο αυτήν την παρουσία για να μπορέσουμε να πατάξουμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη νέων δυνάμεων στο Μαλί, η Βαλό-Μπελκασέμ διευκρίνισε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν ήθελε «να πει τίποτε άλλο» πέραν αυτού που δήλωσε ήδη ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα το πρωί, δηλαδή ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ζώνης αυτής.

Ο Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι «η προστασία της ασφάλειας στο σύνολο της ζώνης και των γειτονικών ζωνών» θα είναι “αυξημένη” αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθούν αυτοί που ευθύνονται για την δολοφονία των δύο δημοσιογράφων.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους», δήλωσε ο Κεϊτά υποδεχόμενος στην Μπαμακό μέλη της σύνταξης του RFI. “Από σήμερα ήδη έχουμε ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τις δολοφονίες αυτές και απόψε Γάλλοι ερευνητές αναμένονται εδώ για να εργαστούν μαζί με τους συναδέλφους τους στο Μαλί”, πρόσθεσε.

Παράλληλα η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει την βοήθειά της για την ανάπτυξη στο Σάχελ, χορηγώντας σε αυτήν την περιοχή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2014 και του 2020.

«Αυτό που θα κάνουμε για το Σάχελ είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς από τις Βρυξέλλες, πριν από ταξίδι του στο Μαλί.

«Η περιοχή αυτή είναι για μας η πιο ευαίσθητη στην Αφρική και οι ανάγκες που υπάρχουν εκεί όσον αφορά την ανάπτυξη και την ασφάλεια είναι τεράστιες», σημείωσε.

Ο Πίμπαλγκς θα ανακοινώσει λεπτομερώς αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα αυτό της υποστήριξης της ΕΕ προς το Σάχελ κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε τέσσερις χώρες της περιοχής (Μαλί, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο και Τσαντ) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.