Η θέση του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους είναι η πιο σκληρή εδώ και 20 χρόνια, κατήγγειλε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Η τρέχουσα θέση των Ισραηλινών στις διαπραγματεύσεις είναι η χειρότερη εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο διαπραγματευτής Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής του ΟΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

«Πρωτίστως επιθυμούν ασφάλεια και η γραμμή των συνόρων του παλαιστινιακού κράτους να οριστεί βάσει των ατελείωτων ισραηλινών ανησυχιών για την ασφάλεια», καταγγέλλει ο Ράμπο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση με μια επιτροπή στο Ομάν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει η χώρα του να διατηρήσει «στρατιωτική παρουσία» κατά μήκος των ανατολικών σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους με την Ιορδανία.

Σύμφωνα με τον Ράμπο, το Ισραήλ «θέλει να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει την πολιτική εποικισμού του και να επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα στο πεδίο. Μια τέτοια θέση από τη φύση της υπονομεύει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και καταστρέφει κάθε πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος».