Η ιστορία με το πώς παραιτήθηκε ο Τζεφ Μπέζος από την καλοπληρωμένη θέση του στη Wall Street για να ιδρύσει την Amazon το 1994, με έδρα το γκαράζ του, είναι ευρύτερα γνωστή.

Σήμερα η Amazon είναι μια εταιρία με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 208,5 δισ. δολαρίων και ο ιδρυτής της ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Πώς πήρε όμως ο Μπέζος την τολμηρή απόφαση να αφήσει τη δουλειά του και να ανοιχτεί στην περιπέτεια του επιχειρείν;

Στις 4 Νοεμβρίου 2017, ο Τζεφ μίλησε στον αδερφό του, Μαρκ, σε συνέδριο του Λος Άντζελες και αποκάλυψε το «νοητικό τέχνασμα», όπως το είπε, που επιστράτευσε για να πάρει την απόφαση.

Ψάχνοντας λοιπόν να δει αν θα αφήσει τη σίγουρη και επικερδή καριέρα του στη Wall Street, πήρε μια ολιγοήμερη άδεια από τα καθήκοντά του για να δει οραματιστεί τον εαυτό του επιχειρηματία.

Όχι σε βάθος μερικών μηνών, καθώς αυτό δεν θα του αποκάλυπτε την πλήρη εικόνα. «Ο καλύτερος τρόπος να σκεφτώ για κάτι τέτοιο ήταν να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου στα 80», είπε στον αδερφό του, «και να ακολουθήσω μετά τον δρόμο της ελαχιστοποίησης των τύψεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάνοντας το νοητικό αυτό πείραμα, η σωστή απόφαση έγινε «αυτομάτως προφανής». Κι αν αποτύγχανε; «Αν αποτύγχανα, θα ήμουν πολύ περήφανος που το δοκίμασα όταν έφτανα στα 80 μου»…