Η είδηση που έκανε τον Τζεφ Μπέζος να ιδρύσει την Amazon

Ένα νέο που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στα «ψιλά»


ΚΟΣΜΟΣ
7:33
15/01/2020
Η είδηση που έκανε τον Τζεφ Μπέζος να ιδρύσει την Amazon
loading

Ο Brad Stone έχει αποτυπώσει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του ιδρυτή της Amazon στο βιβλίο του «The Everything Store», απ’ όπου μαθαίνουμε πολλά μικρά παραλειπόμενα της τουλάχιστον ιδιαίτερης πορείας του.

Αφού πέρασε λοιπόν ένα δυστυχισμένο καλοκαίρι δουλεύοντας στα McDonald's ως έφηβος, ο Μπέζος φοίτησε τελικά στο Princeton University και έφυγε με πτυχίο στην πληροφορική.

Κατόπιν απέρριψε θέσεις στην Intel και την Bell Labs για να ιδρύσει μια εταιρία, τη Fitel, την οποία έκλεισε κάποια στιγμή γιατί σκεφτόταν να φτιάξει ένα άλλο startup, με συνεργάτη τον Halsey Minor (που θα έφτιαχνε τελικά το CNET), το οποίο θα παρέδιδε την καθημερινή ειδησεογραφία μέσω φαξ.

Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, καθώς του προσέφεραν μια καλοπληρωμένη θέση στο hedge fund D.E. Shaw, στο οποίο έγινε αντιπρόεδρος σε μόλις 4 χρόνια. Εκεί θα γνώριζε και θα παντρευόταν τελικά την MacKenzie Tuttle το 1993, με την οποία θα αποκτούσαν τέσσερα παιδιά.

Η μεγάλη στιγμή του ήρθε το 1994, όταν διάβασε κάπου πως το ίντερνετ είχε σημειώσει αύξηση 2.300% σε μόλις έναν χρόνο. Το αστρονομικό νούμερο τον εντυπωσίασε, όπως είπε στον Stone, και αποφάσισε πως έπρεπε να ποντάρει πάση θυσία στον Ιστό.

Έφτιαξε μια λίστα με 20 πιθανά προϊόντα που θα μπορούσε να πουλάει online και κατέληξε τελικά στα βιβλία. Αφού εγκατέλειψε και την καριέρα του στην D.E. Shaw, παρά τις προσπάθειες του αφεντικού David E. Shaw να τον μεταπείσει, ίδρυσε την Amazon.

«Ήξερα πως θα το μετάνιωνα ειλικρινά αν δεν συμμετείχα σε αυτό το πράγμα που ονομαζόταν ίντερνετ και πίστεψα πως θα ήταν κάτι πραγματικά επαναστατικό», είπε ο Μπέζος σχετικά πρόσφατα στο Wired.

Τα υπόλοιπα είναι πια μια από τις κορυφαίες επιχειρηματικές ιστορίες των τελευταίων δεκαετιών…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει