Η Αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως -όπως αναμενόταν- τον  πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του. Ο ίδιος απαλλάχθηκε και από τις δύο κατηγορίες που του είχε απαγγείλει η Βουλή των Αντιπροσώπων, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Της χθεσινής αθώωσης Τραμπ προηγήθηκαν 135 ημέρες έντονων πολιτικών διαξιφισμών και κομματικής διαμάχης, 17 καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και περισσότερες από 28.000 σελίδες εγγράφων.

Η έρευνα κατέδειξε τα όσα συνέβαιναν εσωτερικά στον Λευκό Οίκο και την προσπάθειά του να εξασφαλίσει έρευνα από την ουκρανική κυβέρνηση κατά του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, σε μία περίοδο κατά την οποία ο μεγιστάνας επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ωστόσο, ενώ κάποιος μπορεί να αποδώσει το τελικό αρνητικό για τους Δημοκρατικούς αποτέλεσμα στη βιασύνη τους, αλλά και στη δυστροπία του προέδρου Τραμπ, η έρευνα στο σύνολό της απέδωσε ελάχιστες άμεσες αποδείξεις για τα όσα συνέβησαν στο Οβάλ Γραφείο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ψήφισε για την παραπομπή Τραμπ τον Δεκέμβριο, χωρίς να λάβει καταθέσεις από τους βοηθούς του, οι οποίοι συνεργάζονται άμεσα μαζί του, μετά τις οδηγίες που τους έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος να μην συνεργαστούν με την έρευνα.

Η Γερουσία τον αθώωσε, χωρίς να λάβει καταθέσεις μαρτύρων από το άμεσο περιβάλλον των συνεργατών του.

Είδε την ψηφοφορία από τραπεζαρία του λευκού Οίκου

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, παρακολούθησε τη χθεσινή ψηφοφορία μαζί με υψηλόβαθμους συμβούλους του, σε μία τραπεζαρία του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλό του και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χρησιμοποιεί τον χώρο αυτό ως μέρος προσωπικής περισυλλογής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα απευθύνει ένα διάγγελμα προς το έθνος σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα Ουάσιγκτον, 20:00 ώρα Ελλάδος), «παρουσιάζοντας τη ΝΙΚΗ της χώρας μας στην Απάτη της παραπομπής!».

Στο Twitter, ανάρτησε ένα βίντεο παρουσιάζοντας συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του για μελλοντικές εκλογές από το 2024 και μετά, που τελείωναν με το σύνθημα «Trump 4EVA» («Τραμπ για ΠΑΝΤΑ»).

Πάντως, το Σύνταγμα της χώρας περιορίζει την εκλογή των Αμερικανών προέδρων σε δύο συναπτές τετραετείς θητείες.

TAGS