Ο Μπαρχάμ Σάλεχ αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση να οριστεί πρωθυπουργός ο Άσαντ Αλ-Εϊντάνι, μετά την απόρριψή του από χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν εναντίον του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του στο κοινοβούλιο.

Ο Άσαντ Αλ-Εϊντάνι στηρίζεται από τη φιλο-ιρανική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο Φατάχ και η πρόταση να αναλάβει την πρωθυπουργία προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις, με τους πολίτες να ζητούν να αναλάβει ένα πρόσωπο που θα είναι ανεξάρτητο από πολιτικές πιέσεις. Ο Αλ-Εϊντάνι φέρεται να έχει δεσμούς με τις ελεγχόμενες από το Ιράν Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης.

Ο Μπαρχάμ Σάλεχ δήλωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή, διαφορετικά θα υπάρχει κίνδυνος «για αιματοχυσία στη χώρα» και με σκοπό να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, ο Σάλεχ επικαλέστηκε την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της χώρας οφείλει να διορίσει πρωθυπουργό το πρόσωπο που στηρίζει η πιο ισχυρή ομάδα του κοινοβουλίου, ωστόσο η διορία σχηματισμού κυβέρνησης έχει δύο φορές περάσει καθώς τα κόμματα ερίζουν για το ποιο έχει την πιο μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2018.

Ο πρόεδρος Σάλεχ υποστήριξε ότι η άρνησή του να διορίσει τον Αλ-Εϊντάνι μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του Συντάγματος και για τον λόγο αυτό η παραίτησή του είναι στη διάθεση του κοινοβουλίου.

Το Ιράκ συγκλονίζεται από την 1η Οκτωβρίου από μαζικές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, ζητούν την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που το θεωρούν διεφθαρμένο και το κατηγορούν ότι έχει βυθίσει στη φτώχεια τους περισσότερους Ιρακινούς. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις κινητοποιήσεις αυτές.