Σώος είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του με βόμβα η οποία εξερράγη με τηλεχειρισμό στην αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε, στην περιφέρεια Νασρ Σίτι του Καΐρου.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τουλάχιστον 10 τραυματίσθηκαν, αλλά δεν έκαναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ήταν μεταξύ αυτών που οργάνωσαν τη βίαιη καταστολή των οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, του ισλαμιστή προέδρου που ανατράπηκε πριν από δύο μήνες από το στρατό έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η επίθεση σηματοδοτεί την αρχή «ενός νέου κύματος τρομοκρατίας», ο Ιμπραήμ δήλωσε: «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή».

Ο Ιμπραήμ είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα πως ενημερώθηκε σχετικά με σχέδια για τη δολοφονία του και πως εμπλέκονται «ξένα στοιχεία».

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, του χορήγησε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο ίδιο μ’ εκείνο που χρησιμοποιεί και ο ίδιος, είχε προσθέσει ο υπουργός.

Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της επίθεσης. Πηγές στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας είπαν πως τρεις βόμβες, που ήταν τοποθετημένες μέσα σε μια σταθμευμένη μοτοσικλέτα, εξερράγησαν τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Ιμπραήμ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως άγνωστοι έριξαν μια βόμβα από μια στέγη.

Ο Ιμπραήμ δήλωσε πως απ’ αυτή τη «δειλή απόπειρα» εναντίον της ζωής του καταστράφηκαν τέσσερα από τα οχήματα των σωματοφυλάκων του. Πρόσθεσε πως ένας τραυματίας αστυνομικός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πως άλλος ένας αστυνομικός κι ένα μικρό παιδί ακρωτηριάστηκαν στα πόδια.

«Πολλοί από τους φρουρούς μου τραυματίσθηκαν», δήλωσε προσθέτοντας πως έρευνες έδειξαν πως τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό.