Τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Χθες το βράδυ οι ΗΠΑ έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον Νο1 τρομοκράτη. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Ηταν ο ιδρυτής του Ισλαμικού Κράτους», ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.
«Οι Αμερικανικές δυνάμεις έφεραν σε πέρας μια μια δύσκολή και επικίνδυνη επιχείρηση στη βορειδυτική Συρία. Ήταν απίστευτοι. Ουδείς από τους Αμερικανούς σκοτώθηκε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε ότι ο αρχηγός του σκοτώθηκε αφού έφτασε στο τέλος ενός τούνελ, κλαίγοντας.

«Έντεκα παιδιά γλίτωσαν. Όσοι έμειναν με τον Μπαγκντάντι- στο τούνελ πήρε μαζί του τρία παιδιά – σκοτώθηκαν. Τον κυνήγησαν τα σκυλιά μας. Πυροδότησε γιλέκο και σκοτώθηκε μαζί με τα παιδιά του. Το σώμα του διαλύθηκε, αλλά οι εξετάσεις απέδειξαν ότι ήταν αυτός», συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν από νωρίς ότι ο αρχηγός του ISIS ενεργοποίησε γιλέκο με εκρηκτικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν δύο ώρες στο κρησφύγετο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους και ότι συνέλεξαν πολύτιμες πληροφορίες στο τέλος της επιχείρησης.

«Το χέρι μας φθάνει πολύ μακριά. Όπως ξέρετε προ μηνών εξοντώσαμε τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα. Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Αυτά τα άγρια θηρία δεν θα γλιτώσουν τη μοίρα τους και την τελική κρίση του Θεού. Ο Μπαγκντάντι καταζητείτο πολύ πριν αναλάβω τα ηνία. Εξολοθρεύσαμε το χαλιφάτο του και τα σημερινά συμβάντα θυμίζουν ότι θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τέλους. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τρομαγμένα κουτάβια, σε άλλες σκληροί δήμιοι», τόνισε ο Τραμπ.

«Οι αναγκαστικοί εξισλαμισμοί, οι πορτοκαλί στολές που φορούσαν στους ομήρους πριν τους εκτελέσουν ήταν αυτό που ήθελε ο Μπαγκντάντι. Και τώρα είναι νεκρός. Πέθανε ως δειλός που τό’ βαλε στα πόδια για να σωθεί», είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεσπώντας κατά του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

«Χθες βράδυ ήταν μια υπέροχη νύχτα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Πέθανε σαν σκύλος, σαν δειλός. Ο κόσμος είναι τώρα πολύ ασφαλέστερος», είπε σε άλλο σημείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και τους Κούρδους της Συρίας, για την υποστήριξή τους σε μια «πολύ επικίνδυνη αποστολή».

Ο Τραμπ παρακολουθούσε την επιχείρηση εξόντωσης του Μπαγκντάντι

Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε με λεπτομέρειες το πώς έγινε η επιχείρηση για την εξόντωση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

«Προσγειωθήκαμε με οκτώ ελικόπτερα, οι κομάντος μας άνοιξαν τρύπες στους τοίχους καθώς οι είσοδοι ήταν παγιδευμένες. Το παρακολουθούσα με άλλα στελέχη από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου σαν να βλέπαμε ταινία. Ήταν μια πτήση δέκα λεπτών πάνω από μια πολύ επικίνδυνη περιοχή. Η άφιξη και η αναχώρηση ήταν πολύ επικίνδυνη, υπήρχε κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε σκληρή αντίσταση», περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Ρωσία φέρθηκε υπέροχα, όπως και το Ιράκ. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Οι Κούρδοι μας έδωσαν πληροφορίες που αποδείχθηκαν υπέροχες. Οι Τούρκοι γνώριζαν που θα πηγαίναμε. Δεν είχαμε πρόβλημα μαζί τους. Θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και μετά θα απαντούσαμε, αλλά αυτό δεν έγινε. Αντιμετωπίσαμε εισερχόμενα πυρά κατά την άφιξή μας, αλλά τα εξουδετερώσαμε αμέσως», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες

Οι ΗΠΑ εντόπισαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους πριν από μερικές εβδομάδες και η επιχείρηση για την εξόντωσή του ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες.

«Έλεγα συνέχεια “πού είναι ο Αλ Μπαγκντάντι” και τελικά τον εντοπίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν πέθανε σαν ήρωας, αλλά σαν δειλός κουβαλώντας τρία παιδιά μαζί του στριμωγμένος στην άκρη ενός τούνελ. Η επιχείρηση ξεκίνησε ουσιαστικά σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών πριν από δύο εβδομάδες. Ξέραμε ότι ήταν εκεί, αν και δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος 100% και μετά λάβαμε την επιβεβαίωση. Πολλοί από τους ανθρώπους του σκοτώθηκαν κι εμείς δεν χάσαμε κανέναν. Είναι απίστευτο!», δήλωσε ο Τραμπ.