Περαιτέρω «τεχνικές συνομιλίες» με τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μία συμφωνία για την αποχώρηση, πραγματοποιεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Φροστ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Νομίζω είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν μία συμφωνία. Αυτό που κάναμε ήταν να θέσουμε δίκαιες και λογικές προτάσεις για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία προφανώς θα διαπραγματευτούμε, καλωσόρισε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να κάνουμε πρόοδο προς τη συμφωνία» είπε, και πρόσθεσε: «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου».

Η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση έγινε μετά από δηλώσεις του Ιρλανδού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Σάιμον Κόβενι, ότι πολλοί ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υποστηρίζουν τις τελωνειακές προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, επειδή δεν είναι αρκετά κατανοητό ότι θα διασφαλιστεί το εμπόριο χωρίς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Χαρακτήρισε ωστόσο τις προτάσεις ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» που όμως ενέχουν προβλήματα και θα πρέπει να αναλυθούν περεταίρω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η ΕΕ έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στη Βρετανία, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στα σημεία των προτάσεών της που θεωρεί κρίσιμα για τις εγγυήσεις προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαφορετικά δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 17 Οκτωβρίου.

Θετική η Ιρλανδία για πιθανή αναβολή του Brexit

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι εάν η Βρετανία ζητούσε αναβολή της προθεσμίας του Brexit, ο ίδιος θα εξέταζε την περίπτωση αυτή, προσθέτοντας ότι μια αναβολή είναι προτιμότερη από το να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον λέγεται ότι θα ζητήσει την αναβολή του Βrexit, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα ο Λίο Βαράντκαρ, είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Δανίας: «Αυτό που προτιμώ είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να έχουμε μια συμφωνία έως τα μέσα Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εάν όμως η βρετανική κυβέρνηση ζητούσε αναβολή, φυσικά θα το εξετάζαμε. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πραγματικά θα το εξέταζαν εάν υπήρχε ένας καλός λόγος, και ο λόγος αυτός θα έπρεπε να διατυπωθεί. Αλλά σίγουρα μια παράταση θα ήταν καλύτερη από μια “μη συμφωνία”».