Σε επανάληψη του χθεσινού σκηνικού στην περιοχή του Καστελόριζου, με τις 19 «σκληρές» αερομαχίες, ενδέχεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών που επικαλείται η ιστοσελίδα news.gr.

Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει σταθμεύσει από χθες σημαντικό αριθμό μαχητικών της σε αεροπορική βάση κοντά στο ελληνικό ακριτικό νησί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το χθεσινό κρεσέντο στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, με τόσες πολλές εμπλοκές είναι πολύ σπάνιο.

Ενδεικτικά, 15 αερομαχίες σημειώθηκαν στις 13 Ιουνίου σύμφωνα με το αρχείο του ΓΕΕΘΑ. Είναι επίσης ενδεικτικό της αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας ο συνολικός αριθμός των αερομαχιών καθώς, ενώ φέτος μέχρι και το τέλος Ιουλίου έχουν σημειωθεί 210, πέρυσι όλη τη χρονιά σημειώθηκαν 128.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου έφτασαν τις 55. Πιο αναλυτικά, 23 αεροσκάφη (σε 11 σχηματισμούς από F16 και ένα CN-235) προχώρησαν σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ενώ 14 από αυτά ήταν οπλισμένα.

Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, χαρακτήρισε τον μεγάλο αριθμό των εμπλοκών ως ένα πρώτο «crash test» από πλευράς της Άγκυρας, η οποία θέλει να δει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα, καθώς το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και κινείται πλέον στο Αιγαίο, κατευθυνόμενο στο λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Γιαβούζ». Πέρασε το στενό της Χίου ώρα σήμερα το πρωί, παρακολουθούμενο από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου πως η γειτονική χώρα «συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή τρεις εβδομάδες.

Αντίστοιχα, το πλωτό γεωτρύπανο “Πορθητής” έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου. Ο “Πορθητής” θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο “Ορούτς Ρέις” στην Ανατολική Μεσόγειο, για να συνδράμει στις έρευνες του “Μπαρμπαρός”».