Παράνομη κήρυξε η αστυνομία της Μαλαισίας μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μαζική νοθεία που στιγμάτισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών.

«Η πραγματοποίηση πορείας χωρίς να έχει δοθεί άδεια, προκειμένου να προκληθεί οργή, είναι παράνομη», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ισμαήλ Ομάρ προσθέτοντας ότι αυτοί που θα συμμετάσχουν μπορεί να συλληφθούν.

«Οι διοργανωτές πρέπει να σεβαστούν το νόμο για τις ειρηνικές συγκεντρώσεις του 2012», είπε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μαλαισίας Bernama.

Η μεγάλη συγκέντρωση προβλέπεται να αρχίσει απόψε στις 20.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδος) σε στάδιο στα όρια της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ. Η συγκέντρωση θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για δυναμικό αγώνα με στόχο την προώθηση των εκλογικών μεταρρυθμίσεων, είχε δηλώσει χθες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραχίμ που εκτιμά ότι η μαζική νοθεία «έκλεψε» τη νίκη από το συνασπισμό του.

Ο νόμος του 2012, τον οποίο επικαλείται ο αρχηγός της αστυνομίας για την απαγόρευση της σημερινής συγκέντρωσης, καταγγέλλεται από τις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακρίνουν σε αυτόν μια σαφή απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Ο 59χρονος Νατζίμπ Ραζάκ ορκίστηκε τη Δευτέρα πρωθυπουργός, την επομένη της νίκης του συνασπισμού του Μπαρισάν Νασιονάλ (ΒΝ, Εθνικού Μετώπου) που κυβερνά τη Μαλαισία από την ανεξαρτησία της το 1957.

Το ΒΝ αναδείχτηκε νικητής των εκλογών λαμβάνοντας 133 από τις 222 έδρες του κοινοβουλίου αν και απέσπασε λιγότερες από τις μισές ψήφους. Το κόμμα Πακατάν Ραγιάκ (PR, Λαϊκή Συνθήκη) του Ανουάρ Ιμπραχίμ, ενός χαρισματικού μεταρρυθμιστή που έθεσε πρώτη προτεραιότητα τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, έλαβε 89 έδρες από 75 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο.